You are here

ANTALYA’DAKİ YEREL GAZETELERİN SİYASAL YANLILIK AÇISINDAN İNCELENMESİ

EXAMINING THE LOCAL NEWSPAPERS IN ANTALYA IN TERMS OF POLITICAL BIAS

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
The bias discussed in the scope of neutral and objective press comprehension is generally associated with whether the newspapers are close to a certain political party in terms of the news they present and many studies have been carried out in this field. However, in this study, the aim is to evaluate the news and the columns related to Metropolitan, Kepez, Konyaaltı, and Muratpaşa Municipalities in 13 local newspapers also daily published in Antalya. At the end of the study that is carried out, it is determined that a part of the examined newspapers followed biased attitude in the presentation of the news and columns related to Metropolitan and Kepez Municipalities belonging to two different parties. Therefore, it is inferred that the said bias has rather partisan quality.
Abstract (Original Language): 
Tarafsız ve objektif basın anlayışı çerçevesinde tartışılan yanlılık, genellikle gazetelerin sunduğu haberler açısından belirli bir siyasi partiye yakın olup olmadığı ile ilişkilendirilmekte ve bu alanda çok sayıda araştırma yapılmaktadır. Bu çalışmada ise Antalya’da günlük olarak yayımlanan 13 yerel gazetede Büyükşehir, Kepez, Konyaaltı ve Muratpaşa Belediyeleri ile ilgili haber ve köşe yazılarının yanlılık açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yapılan araştırmanın sonunda, incelenen gazetelerin bir kısmının iki farklı partiye ait olan Büyükşehir ve Kepez Belediyeleri ile ilgili haber ve köşe yazılarının sunumunda taraflı bir tutum izlediği tespit edilmiştir. Bu nedenle, söz konusu yanlılığın daha çok partizan nitelikte olduğu sonucuna varılmıştır.
70-95

REFERENCES

References: 

ACAR, Dilşad Şahin (2006). Siyasal Kültür-İdeoloji-Medya Bağlamında, Ulusal Gazetelerin 2002 Genel Seçimleri Öncesi Gündem Oluşturan Siyasi Nitelikli Haberleri Üzerine Betimleyici Bir Araştırma, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Yönetimi Anabilim Dalı Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli.
ACAR, Feyza (2007). Yazılı Basında Kuş Gribi: Cumhuriyet, Zaman, Sabah ve Yeni Şafak Gazetelerindeki Kuş Gribi Haberlerinin İçerik Çözümlemesi, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Anabilim Dalı Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli.
BAYRAKTAR, Selam (2001). Gazetelerin Magazin Sayfalarının Biçim ve İçerik Analizi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Basın Yayıncılık Anabilim Dalı Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir.
D’ALESSIO, Dave (2003). “An Experimental Examination of Reader’s Perceptions of Media Bias”, Journalism & Mass Communication Quarterly, Vol: 80, Issue: 2, Page: 282-294.
D’ALESSIO, Dave ve ALLEN, Mike (2000). “Media Bias in Presidental Election: A-Meta Analysis”, Journal of Communication, Vol: 50 (autumn), Page: 133-156.
ERYILMAZ, Uğur (2008). Haber Sunumunda Taraflılık Hrant Dink Suikastı Örneği Üzerine Bir İnceleme, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Anabilim Dalı Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli.
GLASSER, Theodore L. (1992). Objectivity and News Bias, Elliot D. Cohen (Ed.), Philosophical Issues in Journalism, Oxford University Press, GB., s.176-183.
HABERMAS, Jurgen (1997). Kamusallığın Yapısal Dönüşümü, (Çev: Tanıl Bora ve Mithat Sancar), İstanbul: İletişim Yayınları.
HACKETT, A. Robert (2000). “Bir Paradigmanın Önemini Yitirişi Haber Medyası Çalışmalarında Yanlılık ve Nesnellik”, (Çev: Ayşe İnal), Yıllık 97-98’den
ayrı basım, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları, Ankara Üniversitesi Basımevi, s.31-72.
İNAL, M. Ayşe (1995). “Yazılı Basın Haberlerinde “Yapısal” Yanlılık Sorunu”, Toplum ve Bilim, Sayı 67, Güz.
İNAL, M. Ayşe (1996). Haberi Okumak, İstanbul: Temuçin Yayınları.
KARABAY, Nahide (2000). Gazetecilik ve Haber (Kuramsal Bir Yaklaşımla), İzmir: Meta Basım.
KEANE, John (1999). Medya ve Demokrasi, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
KONRAD ADENAUER VAKFI. (1999), “Yazılı Basında 18 Nisan Genel ve Yerel Seçimleri”, http://www.konrad.org.tr/index.php?id=220#y Erişim: 16.12.2009.
LAMBERTH, E. B. (1986), Commited Journalism: An Ethic for the Profession, Bloominton: Indiana University Press.
MAHMUDOVA, Gülnare. (2006). Türk Basınında Azerbaycan İmajı: Haydar Aliyev’in Ölümü Üzerine Karşılaştırmalı İçerik Analizi (Hürriyet ve Ortadoğu Gazeteleri), Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler ve Tanıtım Anabilim Dalı Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
MILTON, John. (1925). Aeropagitica. A Speech for the Liberty of Unlicenc’d Printing, E. H. (ed.), Milton. Glascow: Complete Poetry and Selected Prose.
MORLEY, David. (1976), “Industrial Conflict and Mass Media”, Sociological Review, Vol: 24, Page: 245-268.
ÖZER, Ömer (2008). Liberal Basın Anlayışı: Objektif Habercilik İdeali, Haber Değerliliği ve Gazetecilik Etiği, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi İletişimBilimleri Yayınları, No: 69.
SCHUDSON, Michael. (2003). The Sociology of News, W.W. Norton andCompany.
SHIFFER, Adam J. (2006), “Assesing Partisan Bias in political News: The Case(s) of Local Senate Election Coverage”, Political Commnication, Vol: 23, Page: 23-39.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com