You are here

İLKÖĞRETİM SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİM PROGRAMININ ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

An Evaluation of Primary School Social Sciences Curriculum According to the Opinions of Students

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
The aim of this research is to evaluate the primary school 7th grade social sciences curriculum according to the opinions of students. Totally 2305 7th grade students in state and private primary school in Malatya city center were administered a questionnaire to this end. The data of this research, which is a quantitative character, were analyzed with arithmetic mean, standard deviation, “t” and MWU tests of the descriptive statistical techniques. As a result of the analyses of the data, it is seen that traditional methods-techniques are used in practice in teaching social sciences; but the systematic of the course is appropriate to contemporary educational principles. Another result reached in the research is that teachers generally use traditional teaching materials and they don’t make use of contemporary teaching materials most of the time. In the final analyses of the research, it is seen that although educational change and reform are popular concepts of the time, traditional instruction is dominant in practice and it is evaluated that this reduces the effectiveness of social sciences curriculum which is designed according to contemporary principles.
Abstract (Original Language): 
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim 7. sınıf sosyal bilgiler öğretim programını öğrenci görüşlerine göre değerlendirmektir. Bu amaçla Malatya il merkezindeki resmi ve özel ilköğretim okullarına devam eden 2305 yedinci sınıf öğrencisine anket uygulanmıştır. Nicel karakter arz eden bu araştırmanın verileri betimsel istatistik tekniklerinden aritmetik ortalama ve standart sapma ile “t” ve MWU testleri ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinden, uygulamada sosyal bilgiler dersinin ağırlıklı olarak geleneksel yöntem-tekniklerle işlendiği; ancak ders sistematiğinin çağdaş eğitim ilkelerine uygun olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğretmenlerin, sosyal bilgiler dersinde çoğunlukla geleneksel materyalleri tercih ettikleri, çağdaş teknolojilerden fazlaca yararlanmadıkları da, araştırmada ulaşılan diğer bir sonuçtur. Araştırmada son tahlilde, ülkemizde eğitimde değişim ve reform söylemlerine rağmen, uygulamada geleneksel öğretimin egemen olduğu ve bunun da çağdaş ilkelere göre hazırlanmış olan sosyal bilgiler öğretim programının uygulamadaki etkililiğine gölge düşürdüğü değerlendirmesi yapılmıştır.
103-115

REFERENCES

References: 

Akpınar, Burhan, Eğitim Programları ve Öğretim, Ankara: Data Yayınları, 2011.
Alkan, Cevat, Eğitim Teknolojisi( 8. Baskı). Ankara: Anı Yayıncılık, 2005.
Barr, R. L. Barth, ve S. S. Shermis, The Nature of the Social Studies. California: ETC Publications, 1978.
Büyüköztürk, Şener, Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı (3. Baskı). Ankara: Pegem A Yayıncılık, 2003.
Can, N., Öğretmen, Yöneticinin Etkililiğinin Öğretimdeki Rolü. Eğitim Yönetimi Dergisi, 13, 1998.
Demirel, Özcan ve Zeki Kaya, Eğitim Bilimine Giriş (4. Baskı). Ankara: Pegem Akademi, 2009.
Doğanay, A. Sosyal Bilgiler Öğretimi İçinde Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi (Eds: C. Öztürk ve D. Dilek). Ankara: Pegem A Yayıncılık, 2002.
Dönmez, C., Sosyal Bilimler ve Sosyal Bilgiler İçinde Konu Alanı Ders Kitabı İnceleme Kılavuzu (Ed. C. Şahin). Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık, 2003.
Erden, Münire, Sosyal Bilgiler Öğretimi. İstanbul: Alkım Yayınevi, 1993.
Hannafin, M. J. ve C. Hughes, A Framework for Incorporating Orienting Activities in Computer-Based Interactive Video, Instructional Science, 15, 1986.
Kaya, Kemal, İnsan Yetiştirme Düzenimiz (4. Baskı). Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 1984.
Kıy Can, S., Sosyal Bilgiler Dersinde Materyal Kullanımının Öğrenci Başarısına Etkisi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Kars: Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, 2009.
Küçükahmet, Leyla, Öğretim İlke ve Yöntemleri. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, 2001.
F.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi 17:1 (2012) 115
____________________________________________________________________________
Kulaksızoğlu, A. Ortaöğretimde Niteliğin Arttırılması İçin Öğretmen Yetiştirilmesi Konusunda Bir Model Önerisi, Eğitimde Nitelik Geliştirme. Eğitimde Arayışlar 1. Sempozyumu, İstanbul: Kültür Koleji Yayınları, 1991.
M.E.B. TTKB. Sosyal Bilgiler 6-7. Sınıf Programı. Ankara: MEB Yayınları, 2005.
Özdaş, K. ve N. Ekem, Üniversitelerimizin Fizik ve Fizik Öğretmenliği Programlarına Yerleştirilen Öğrencilerin Bu Programları Tercih Etme Durumları, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9, 1993.
Öztürk, C. ve R. Otluoğlu, Sosyal Bilgiler Öğretiminde Edebi Ürünler ve Yazılı Materyaller. Ankara: PegemA Yayıncılık, 2003.
Schunk, D. H., Öğrenme Teorileri Eğitimsel Bir Bakışla (Çev: Muzaffer Şahin). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, 2009.
Senemoğlu, Nuray, Gelişim, Öğrenme ve Öğretim. Kuramdan Uygulamaya (15. Baskı). Ankara: Pegem Akademi, 2009.
Sezer, A., Hayat Bilgisi ve Sosyal Bilgiler Öğretimi (Ed. A. Tanrıöğen). İstanbul: Lisans Yayıncılık, 2005.
Sözer, E., Sosyal Bilgiler Öğretiminde İlke, Strateji, Yöntem ve Teknikler İçinde Sosyal Bilgiler Öğretimi (Ed. G. Can). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını, 1998.
Sunal, NCSS., S. C. and Haas, M.E. Social Studies for the Elementary and Middle Grades. A Constructivist Approach, 1994.
Walter, A. W. ve C. F. Schuller, Audiovisual Materials. New York: Harpe and Row Publication, 1967.
Yaşar, Şefik ve Mehmet Gültekin, Anlamlı Öğrenme İçin Etkili Öğretim Stratejileri İçinde Sosyal Bilgiler Öğretimi-Demokratik Vatandaşlık Eğitimi (Ed. C. Öztürk). Ankara: Pegem Yayıncılık, 2009

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com