You are here

TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARTLARI’NDA ŞEREFİYE ve GERÇEĞE UYGUN DEĞER İLİŞKİSİ

Relation of Fair Value and Goodwill in The Turkish Financial Reporting Standards

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Globalization, brought by the developments in the communication technologies, requires the preparation of financial statements in accordance with the fair value approach. Fair value emerges pursuant to the prices for identifiable assets and responsibilities in an active market. Using the fair value in the special assessment calculation requires investigating and discussing the concept of special assessment that has an important place in financial statements and in the accounting literature. Reporting of fair value is necessary in the financial statements that emerge in monitoring the business combination and positive differences between acquisition cost of business and net assets calculated with current value of that business. This study examined the importance of fair value in the goodwill calculation. Also the concept of fair value, its calculation and its importance for goodwill were discussed. In addition, this study examined the special assessment in terms of Tax Procedural Law and accounting system. The concept of goodwill was also handled in the Turkey Financial Reporting Standards (TFRS). Within this context, examination of goodwill was conducted in terms of TFRS 3, Turkish Accounting Standard (TAS) 12, TAS 36 and TAS 38
Abstract (Original Language): 
ĠletiĢim teknolojisinde yaĢanan geliĢmelerin yarattığı küreselleĢme olgusu, iĢletmelerin finansal tablolarını gerçeğe uygun değer yaklaĢımına göre hazırlamalarına yol açmıĢtır. Gerçeğe uygun değer, belirlenebilen varlık ve yükümlülükler için aktif bir piyasada oluĢan fiyatlara göre belirlenmektedir. ġerefiyenin hesaplanmasında gerçeğe uygun değerden hareket edilmesi, muhasebe literatüründe ve iĢletmelerin finansal tablolarında önemli yere sahip olan Ģerefiye kavramının araĢtırılması ve tartıĢılmasını gündeme getirmektedir. ġerefiye, iĢletme birleĢmesinde ve iĢletme devralınırken katlanılan maliyet ile söz konusu iĢletmenin rayiç bedelle hesaplanan net varlıklarının arasındaki olumlu farkların izlenmesinde ortaya çıkan finansal tablolarda raporlanması gereken bir değerdir. ÇalıĢmada, gerçeğe uygun değerin Ģerefiye hesaplanmasındaki önemi ele alınmıĢtır. Gerçeğe uygun değer kavramına yer verilip, gerçeğe uygun değerin belirlenmesi ve Ģerefiye açısından önemine değinilmiĢtir. Ayrıca Ģerefiye kavramının mahiyeti üzerinde durulup, Vergi Usul Kanunu ve muhasebe sistemi açısından Ģerefiye incelenmiĢtir. Gerçeğe uygun değer açısından Türkiye Finansal Raporlama Standartları’nda (TFRS) Ģerefiye kavramı ele alınmıĢtır. Bu bağlamda, TFRS 3, Türkiye Muhasebe Standardı (TMS) 12, TMS 36 ve TMS 38 açısından Ģerefiyenin incelenmesi yapılmıĢtır.
39-60

REFERENCES

References: 

1. AINSWORTH, Penne ve DENIES, Dan (2007); Introduction to Accounting An Integrated Approach, Fourth Edition, Boston: McGraw-Hill Irwın.
2. AKBULUT, Yıldız Özerhan (2008); Vergi Usul Kanunundaki Değerleme Hükümlerinin Türkiye Finansal Raporlama Standartları Kapsamında Değerlendirilmesi, Antalya: 02-06 Mart 2008-VI. Muhasebe Uygulamaları ve Vergi Mevzuatı Sempozyumu, Ankara: Ankara SMMM Odası Yayını No: 59.
3. AKIġIK, Orhan (2003); “Bir Maddi Olmayan Duran Varlık Kalemi: ġerefiye; Amerikan, Uluslararası ve Türk Muhasebe Standartları Ġçindeki Yeri”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, Mayıs 2003.
4. AKSU, Mine (2007); TMS-36 Varlıklarda Değer Düşüklüğü, UFRS/UMS Uyumlu Türkiye Muhasebe Standartları Uygulaması(Yorum-Açıklama-Örnekler), (Editörler: Necdet Sağlam, Salim ġengel ve Bünyamin Öztürk), Ankara: Maliye ve Hukuk Yayınları No: 52.
5. AKTAġ, Rafet ve Ali DERAN (2006); “Fair Value KarĢılığı Olarak Gerçeğe Uygun Değer Kavramı ve Tespiti HiyerarĢisi”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 8/2(2006).
6. ALAGÖZ, Ali ve Aziz KAĞITÇI (2009). TFRS-3 İşletme Birleşmeleri Standardı, UFRS/UMS Uyumlu Türkiye Muhasebe Standartları Uygulaması(Yorum-Açıklama-Örnekler), (Editörler: Necdet Sağlam, Salim ġengel ve Bünyamin Öztürk), 3.Baskı, Ankara: Maliye ve Hukuk Yayınları No: 85.
7. ANKARATH, Nandakumar; MEHTA, Kalpesh J.; GHOSH, T.P. ve ALKAFOJI, Yass A. (2010); Understanding IFRS Fundamentals: International Financial Reporting Standards, New Jersey: John Wiley&Sons, Inc.
8. ATRILL, Peter ve McLANEY, Eddie (2004); Accounting and Finance for Non-Specialists, Fourth Edition, Harlow: Prentice Hall. 60 AKGÜN
9. BAKER, Richard E., LEMBKE, Valdeon C. ve KING, E.Thomas (2005); Advanced Financial Accounting, Sixth Edition, Boston: McGraw-Hill International Edition.
10. BLACK, G. (2004); Applied Financial Accounting and Reporting, Oxford: Oxford University Press.
11. CATTY, James P.; VADRON, Dita ve ISOM, Andrea R. (2010); Guide to Fair Value Under IFRS International Financial Reporting Standards, New Jersey: John Wiley&Sons, Inc.
12. DEMĠR, Volkan ve Oğuzhan BAHADIR (2007); “UFRS(TFRS)’deki Değerleme Ölçüleri Kapsamında ġirket Değerlemesinde Defter Değeri YaklaĢımı”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, Sayı: 23, Eylül 2007.
13. EDMANDS, Thomas P. ve OTHERS (2007); Survey of Accounting, Boston: McGraw-Hill International Edition.
14. EPSTEIN, Barry J. ve JERMAKOWICH, Eva K. (2010); Interpretation and Application of International Financial Reporting Standards, New Jersey: John Wiley&Sons, Inc.
15. ERSOY, Ayten ve A.BUYRUK (2005); “ĠĢletme BirleĢmelerinin Uluslararası Muhasebe Standardı (22) ve Uluslararası Finansal Raporlama Standardı (TFRS 3)’e Göre Ġncelenmesi ve MuhasebeleĢtirilmesi-I”, Analiz Dergisi, Cilt: 5, Yıl: 14, Sayı: 14, Ekim 2005.
16. GENÇOĞLU, Ümit Gücenme (2007); Türkiye Muhasebe Standartları ve Uygulamalar, Ġstanbul: Türkmen Kitabevi Yayın No: 297.
17. GREUNING, Hennie Van (2009); International Financial Reporting Standards: A Practical Guide, Fifth Edition, Washington: The World Bank Washington, D.C.
18. HORNGREN, Charles T., HARRISON, Walter T. ve BAMBER, Linda Simith (2005); Accounting, Sixty Edition, Mexico: Pearson Edition International.
19. KIRLIOĞLU, Hilmi ve Ahmet G. ġĠġMAN (2010); “ĠĢletme BirleĢmelerinde ErtelenmiĢ Vergilerin OluĢumu ve Özel Bir Durum: ġerefiyeden Kaynaklanan ErtelenmiĢ Vergiler”, Mali Çözüm Dergisi, Sayı: 98-2010.
20. LEWIS, Richard ve PENDRILL, David (2004); Advanced Financial Accounting, Seventh Edition, Harlow: Prentice-Hall.
21. MARSHALL, David H., McMANUS, Wayne W. ve VIELE, Daniel F. (2004); Accounting: What the Numbers Mean, 6th Edition, Boston: McGraw Hill.
22. MEYDAN LAROUSSE (1972); Büyük Lügat ve Ansiklopedi, Cilt: 10, Ġstanbul: Meydan Yayınevi.
23. ÖRTEN, Remzi, Hasan KAVAL, ve Aydın KARAPINAR (2009); Türkiye Muhasebe-Finansal Raporlama Standartları: TMS-TFRS, Gözden GeçirilmiĢ 3.Baskı, Ankara: Gazi Kitabevi.
24. ÖZKAN, Mehmet ve Serkan TERZĠ (2009); “ Gerçeğe Uygun Değer Ölçümünün Uluslararası Muhasebe Standartları ve Amerikan Muhasebe Standartları (SFAS) Açısından Ġncelenmesi”, Mali Çözüm Dergisi, ĠSMMMO Yayını, Sayı: 92-2009.
25. PIZZEY, Alan (2001); Accounting and Finance: A Firm Foundation, Fifth Edition, London: Printed and Bound in Great Britain by TJ International Ltd.
26. TERZĠ, Serkan (2009); “ġerefiyede Değer DüĢüklük Testinin Uluslar arası Muhasebe Standardı (IAS 36) ve Amerikan Muhasebe Standardı (SFAS 142) Açısından Ġncelenmesi”, Mali Çözüm Dergisi, Sayı: 95-2009.
27. THE REDHOUSE DICTINOARY (2005); Ġstanbul: SEV Matbaacılık ve Yayıncılık, Otuz Sekizinci Baskı.
28. TÜRKÇE SÖZLÜK (1998); Dokuzuncu Baskı, Ankara: TDK Yayınları No: 549.
29. ULUSAN, Hikmet (2008); “Değerleme Esasları ve Finansal Tabloların Niteliksel Özellikleri Açısından Incelenmesi” , Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt/Vol.:8- Sayı/No: 1.
30. VINALS, Jose (2008); “Ġmproving fair value accounting”, Financial Stability Review, No: 12-Valuation and financial stability, October 2008.
31. WALTON, Peter ve Walter AERTS (2006); Global Financial Accounting and Reporting: Principles and Analysis, London: Thomson Learning.
32. WILLIAMS, Jan R., HAKA, Susan F., BETTNER, Mark S. ve MEIGS, Robert F. (2003); Financial Accounting, Eleventh Edition, Boston: McGraw-Hill.
33. TERZĠ,ÖzkanSerdarhttp://www.tmsk.org.tr/makaleler/FĠNANSAL%20ARAÇLAR/Mehmet. pdf, EriĢim Tarihi: 21.01.2011.
34. http://www.openheim.lu/internet/presseportal/10-pressemiteilurgen / 2008/2008-09-23-studie-fair-value-accounting.pdf, EriĢim Tarihi : 01.02.2011.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com