You are here

Mehmet S. Aydın'ın Hayali: Aşırı Rasyonel Din Felsefesi Tavrının Eleştirisi

Mehmet S. Aydın's Dream: Critique of Extreme Rational Approach in Philosophy of Religion

Journal Name:

Publication Year:

Keywords (Original Language):

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Undoubtedly today, Mehmet S. Aydın is the most prom-inent philosopher of religion in Turkey. It seems to me that Prof. Aydın shows quite extreme rational, analytical, universalist and lib-eral approach in philosophizing. In a sense, with a rational and lib-eral spirit, he criticizes the tradition and religious texts and thus tries to resolve the difficulties in tradition through modernizing the religion. It is undoubtedly true that he has been considerably successful in his attempt and established an academic circle – even a tradition - comprising plenty of followers. To establish an ethical social order with liberal and rational character in which anyone, believer or unbeliever, is able to live freely as he wishes is his dream. It is not only a subjective dream but also what Koran seeks to realize. The realization of this dream, according to Aydın, de-pends on the demonstration of that Islam is a purely reason-based, universal and liberal religion to the extent that it makes no room for irrationality. In this way, Aydın tends to show that Islam is an universal, rational and liberal religion only when it is emptied of its historicity.
Abstract (Original Language): 
Günümüz Türkiye’sinin en önemli din felsefecisi, kuşkusuz, Prof. Dr. Mehmet S. Aydın’dır. Aydın’ın din felsefesi yaparken ta-kındığı tavrı ise daha çok, analitik, evrenselci, aşırı rasyonel ve libe-ral bir tavır olarak okumak mümkündür. Bir anlamda o, geleneği ve dini metinleri rasyonel ve liberal bir tavırla okumuş ve eleştirmiş, geleneğin açmazlarını dini modernleştirerek gidermeye çalışmıştır. Bunda hayli başarılı olduğu ve çokça mürit toplayarak bir çevre oluşturduğu da – hatta bir gelenek oluşturduğu - inkar edilemez. Onun hayali, herkesin inancını/inançsızlığını özgürce yaşadığı ras-yonel ve liberal karaktere sahip ahlaki toplumsal bir düzen inşası-dır. Bu kişisel bir hayal değildir sadece, aynı zamanda Kuran’ın da gerçekleştirmek istediği bir şeydir. Bu hayalin gerçekleşmesi, Ay-dın’ın gittiği yol takip edildiğinde, İslam’ın irrasyonaliteye hiçbir biçimde geçit vermeyecek düzeyde akıl ve bilim merkezli, evrensel, liberal bir din olduğunun kanıtlanmasına bağlıdır. Bu nedenle Ay-dın, tarihselliğinden arındırıldığında İslam’ın özünde rasyonel ve li-beral karakterli evrensel bir din olduğunu gösterme cihetine gider.
273
293

REFERENCES

References: 

Arslan, A. (1999). İslam, Demokrasi ve Türkiye. Ankara: Vadi Yayınları.
Aydın, M. S. (1994). Din Felsefesi. İstanbul: Selçuk Yayınları.
Aydın, M. S. (1999). İçe Kritik Bakış (haz. M. Gündem). İstanbul: İyi Adam Yayın-ları.
Aydın, M. S. (2000a). İslam Felsefesi Yazıları. İstanbul: Ufuk Kitapları.
Aydın, M. S. (2000b). İslam’ın Evrenselliği. İstanbul: Ufuk Kitapları.
Aydın, M. S. (2003). Niçin? İstanbul: Zaman Kitap.
Kant, I. (2007). Ethica: Etik Üzerine Dersler (çev. O. Özügül). İstanbul: Pencere Yayınları.
Kant, I. (2012). Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din (çev. S. B. Dağlan). İstanbul: Lite-ratürk Academia Yayıncılık.
Katz, S. T. (1978). Language, Epistemology and Mysticism. Mysticism and Philosop-hical Analysis (ed. S. T. Katz). New York: Oxford University Press.
Mevlana (1990). Fihi Mafih (çev. M. Ü. Anbarcıoğlu). İstanbul: Milli Eğitim Ba-kanlığı Yayınları.
Nozick, R. (2006). Anarşi, Devlet ve Ütopya (çev. A. Oktay). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
Popper, K. (2008). Açık Toplum ve Düşmanları II (çev. H. Rızatepe). İstanbul: Liberte Yayınları. Russell, B. (1998). Sorgulayan Denemeler (çev. N. Arık). Ankara: Tübitak Yayınları.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com