Buradasınız

DAVİD HELD’İN SINIFLANDIRMASINA GÖRE DEMOKRASİNİN KLÂSİK MODELLERİ

THE CLASSICAL MODELS OF DEMOCRACY ACCORDING TO DAVID HELD’S CLASSIFICATION

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS2394
Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
For the first time in history, most people in the world now live under a political system that one can regard as democracy. This phenomenon indicates that this period of time is an era of democracy. Democracy is the name of a political system in which the whole people make the basic determining decisions on important matters of public policy. Especially after the final quarter of 20th century, this system is so in demand that now nearly all political regimes need to introduce themselves as democratic in one way. This transformation is one of the most important and meaningful incidents of political history. However, it is clear that a regime is not necessarily democratic just because it claims or argues to be. Thus, there are some basic criteria that determine to be ‘democratic’ as well as some qualifications that regarded as necessities of further democracy. The models of democracy emerges these further qualifications. While some models consider the individual and individual’s rights and freedoms as important, some consider the society as having primary importance. While some models consider the method of making the basic determining decisions about general politics as important, some emphasize the content of these decisions. In this study, we’ll examine and scrutinize the classical versions of Democracy Models, a classical book of David Held who is among the most famous political theorist of today. When he introduced the book Models of Democracy in public attention, he had two purposes mainly. The first, to provide an introduction to central accounts of democracy from Ancient Greece to the present day; and the second, to offer a critic of approaches about the problem ‘what should democracy mean today?’One can say easily that the author has realized that two aims in his book.
Abstract (Original Language): 
Dünya tarihinde ilk kez dünya üzerinde yaşayan insanların çoğu, demokrasi olarak kabul edilebilecek bir siyasal yönetimi deruhte etmektedir. Bu olgu, içinde bulunduğumuz zaman diliminin demokrasi çağı olduğunun en açık göstergesidir. Demokrasi, halkın tamamının genel siyasetle ilgili temel belirleyici kararları alabildiği bir siyasal sistemin adıdır. Bu sistem, özellikle 20. yüzyılın son çeyreğinden sonra o derece rağbet gören bir rejim haline gelmiştir ki, bugün hemen her siyasal rejim bir şekilde kendisini demokrasi olarak takdim etme gereğini duymaktadır. Bu dönüşüm, siyaset tarihinin en anlamlı ve önemli olaylarından birisidir. Ne var ki, bir rejimin sırf sav veya iddia yoluyla demokratik olamayacağı da ortadadır. Dolayısıyla, demokratikliği belirleyen temel kıstaslar olduğu gibi, daha ileri düzeyde demokrasinin gereği sayılan bazı özellikler de vardır. Demokrasi modelleri de zaten bu ilave özelliklerden doğmaktadır. Bazı modeller bireye ve birey hak ve özgürlüklerinin korunmasına önem verirken, bazıları topluma öncelik atfetmektedir. Bazı modeller genel siyasete ilişkin belirleyici kararların alınma yöntemine ağırlık verirken, diğer bazıları bu kararların içeriğinin önemine vurgu yapmaktadır. Bu çalışmada, ünlü siyaset teorisyeni David Held’in artık klâsikleşmiş olan Demokrasi Modelleri’nin klasik versiyonları ele alınarak incelenecektir. Yazar, Demokrasi Modelleri’ni ilk kez 1987’de kamuoyunun ilgisine sunarken, temelde iki amaç gütmekteydi. Birincisi, Antik Yunan’dan bugüne değin demokrasi ile ilgili temel yaklaşımların bir takdimini yapmak ve ikincisi de demokrasinin bugün ne anlama gelmesi gerektiğine dair yaklaşımların bir eleştirisini yapmaktır. Yazarın, kitabında bu her iki amacı da gerçekleştirdiği rahatlıkla söylenebilir.
213
229

REFERENCES

References: 

BARRY, Norman P. (2012). Modern Siyaset Teorisi, Çev. Mustafa Erdoğan ve Yusuf Şahin, Ankara: Liberte Yayınları.
BIRCH, Anthony H. (1993). Concepts and Theories of Modern Democracy, London: Routledge.
BEETHAM, David (2006). Democracy: A Beginner’s Guide, Oxford: Oneworld Publications.
HELD, David (1989). “Citizenship and Autonomy”, Social Theory of Modern Societies: Anthony Giddens and His Critics, David Held and John B. Thompson (eds.), (Cambridge University Press, pp. 162-185.
------------------- (1993). “Democracy: From City-states to a Cosmopolitan Order?” Prospects for Democracy: North, South, East, West, David Held (ed.), Cambridge: Polity Press, pp. 13-53.
-------------------- (1995). Democracy and the Global Order, Stanford: Stanford University Press.
HELD, David and Anthony McGrew (2003). “The Great Globalization Debate: An Introduction”, The Global Transformations Reader: An Introduction to the Globalization Debate, David Held and Anthony McGrew (eds.), Cambridge: Polity Press, pp. 1-51.
HELD, David (2006). Models of Democracy, Cambridge: Polity Press.
------------------ (2007). “Cultural Diversity, Cosmopolitan Principles and the Limits of Sovereignty”, Cultural Politics in a Global Age, David Held and Henrietta L. Moore (eds.), Oxford: Oneworld Publications, pp. 157-165.
HEYWOOD, Andrew (2006). Siyaset, Çev. Bekir B. Özipek ve diğ., Ankara: Liberte Yayınları.
---------------------------- (2012). Siyaset Teorisine Giriş, Çev. Hızır M. Köse, İstanbul: Küre Yayınları.
HOLDEN, Barry (2007). Liberal Demokrasiyi Anlamak, Çev. Hüseyin Bal, Ankara: Liberte Yayınları.
JOSHI, Devin K. (2013). “The Protective and Developmental Varieties of Liberal Democracy: A Difference in Kind or Degree?”, Democratization, 20:2, 187-214, DOI:
David Held’in Sınıflandırmasına Göre Demokrasinin Klâsik Modelleri 229
10.1080/13510347.2011.634581, p. 191. İnternet erişim adresi: http://dx.doi.org/10.1080/13510347.2011.634581.
LABORDE, Cécile and John MAYNOR (2007). “The Republican Contribution to Contemporary Political Theory”, Republicanism and Political Theory, Cécile Laborde and John Maynor (eds.), Oxford: Blackwell, pp. 1-31.
LIVELY, Jack (1975). Democracy, Oxford: Blackwell.
MACPHERSON, Crawford B. (1984). Demokrasinin Gerçek Dünyası, Çev. Levent Köker, Ankara: Birey ve Toplum Yayınları.
ROBINSON, Eric (2010). “Ancient Democracy”, Encyclopedia of Political Theory, Mark Bevir (ed.), UK: Sage Publications, pp. 45-46.
SARTORI, Giovanni (1993). Demokrasi Teorisine Geri Dönüş, Çev. Tuncer Karamustafaoğlu ve Mehmet Turhan, Ankara: Yetkin Yayıncılık.
SLOMP, Hans (2011). Europe A Political Profile An American Companion to European Politics, Oxford, Abc-Clio.
TÜRKÖNE, Mümtaz’er (2003). Siyaset, Ankara: Lotus Yayınevi.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com