Buradasınız

SINIF İÇERİSİNDE ÖĞRENCİ DAVRANIŞLARINA ETKİ EDEN ETMENLER

STUDENT ATTITUDES IN CLASS FACTORS AFFECTING

Journal Name:

Publication Year:

DOI: 
http://dx.doi.org/10.9761/JASSS2445
Author Name
Abstract (2. Language): 
This study is a research with a model of literature method which aims to determine what factors in or out class affect the student’s attitudes and which precautions should take against negative factors in or out class. Society awaits students’ growing as virtuous, moral individuals at the end of educational process. But there are various factors that affect students’ attitudes. Some of these are out-class factors. While part of these factors have influenced shaping the child’s attitudes since his natal, some of these affect them child’s education years. According to research results, the difference in the behavior of the students stems from their individual differences namely inherited properties, family, social environment in which they grow, their friends at schools and neighborhood, the technology, family’s being in socioeconomic structure, their class structure in the beginning of school years, the lecturer’s behaviors and instruction program and education methods. Those are the recommendations which can be applied for minimizing the factors which cause undesirable student’s attitudes. The child should be grown as healthy in sympathy and confidence atmosphere, school administrators, the family and the lecturer should collaborate for directing the student to the friend groups that show desirable behaviors, they should be provided to avoided from the negative effects of mass media, the school administrators should encourage all of students’ social, cultural and sporty actions in or out class, the classes should be designed as student-centered in order to operating teaching occasion effectively and efficiently, the students at risk groups should be identified, deal with very closely and sympathy and sensibility should be shown to them .
Abstract (Original Language): 
Bu araştırma öğrenci davranışlarını etkileyen sınıf içi ve sınıf dışı etmenlerin neler olduğu ve sınıf içi ve sınıf dışı olumsuz etmenlere karşı ne gibi önlemler alınması gerektiğini belirlemek amacıyla alan yazın tarama modeline yönelik bir araştırmadır. Toplum, eğitim süreci sonunda öğrencilerin erdemli, ahlaklı bireyler olarak yetişmelerini beklemektedir. Fakat öğrencilerin davranışlarına etki eden çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bunların bazıları sınıf dışı etkenlerdir. Bu etkenler çocuğun doğumundan itibaren onun davranışlarının şekillenmesine etki ederken bir kısmı ise çocuğun eğitim aldığı yıllarda etki etmektedir. Araştırma sonuçlarına göre öğrencinin davranışlarındaki farklılık; kendi bireysel farklılıklarından, yani kalıtımla gelen özelliklerinden, ailesinden, büyüdüğü sosyal çevreden, çevredeki ve okuldaki arkadaşlarından, teknolojiden, ailenin bulunduğu sosyo -ekonomik yapıdan, okula başladığı yıllarda öğrenim gördüğü sınıfın yapısından, öğretmenin davranışlarından eğitim programı ve öğretim yöntemlerinden, kaynaklanmaktadır. İstenmeyen öğrenci davranışlarını minimize etmek için uygulanabilecek yöntemler şunlardır: Çocuk sevgi ve güven ortamı içinde, sağlıklı olarak yetiştirilmeli, öğrencinin, değiştirmek istediğimiz davranışı gösteren arkadaş gruplarına yönlendirilmesi için okul, aile ve öğretmen işbirliği yapmalı, kitle iletişim araçlarının olumsuz etkilerinden uzak durmaları sağlanmalı, okul yönetimi öğrencilerin ders içi ve ders dışındaki sosyal, kültürel ve sportif tüm faaliyetlerini desteklemeli, öğrenme ortamının etkin ve verimli bir şekilde kullanılabilmesi için sınıflar öğrenci merkezli tasarlanmalı, sınıfta risk grubuna giren öğrenciler tespit edilmeli, bu öğrencilerle çok yakından ilgilenilmeli, onlara sevgi ve anlayış gösterilmelidir.
413
427

REFERENCES

References: 

ARICAK, T. (2004). Sınıf İçi Disiplin. M. Gürsel, H. Sarı, B. Dilmaç (Ed). Sınıf Yönetimi. Konya: Eğitim Kitabevi.
ATAMAN, A. (2000). “Sınıf İçinde Karşılaşılan Davranış Problemleri ve Bunlara Karşı Geliştirilen Önlemler. Küçükahmet, L. (Editör). Sınıf Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar, 171-191. Ankara: Nobel Yayınları.
ÇAĞLAR, D. (2000). Aile Eğitimi. Özel Eğitimde Aile Eğitimi Sempozyumu. MEB Özel Eğitim Rehberlik Ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Ankara.
ERDEN, M. (2001). Öğretmenlik Mesleğine Giriş. İstanbul: Alkım Yayınları.
ERDEN, M. (2005). Sınıf Yönetimi. İstanbul: Epsilon Yayıncılık.
ERDEN, M. (2008). Sınıf Yönetimi. Ankara: Arkadaş Yayınevi.
ERDOĞAN, İ. (2000). Okul Yönetimi ve Öğretim Liderliği. Sistem Yayınları, Ocak 2000, İkinci Baskı: Ekim 2000.
ERTÜRK, S. (1998). Eğitimde program Geliştirme. Ankara: Meteksan Yayınları
FONTANA, D. (1985) Classroom Control Understanding And GuidingClassroom Behaviour.London: British Psychological Society.
GÜNDÜZ, Yüksel. “Öğretmenlerin Sınıf Yönetimindeki Yeterlilikleri”, Yüksek Lisans Tezi. Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2001.
ILGAR, L. (2005). Eğitim Yönetimi, Okul Yönetimi, Sınıf Yönetimi. İstanbul: Beta Yayınları.
KARASAR, N. (2008). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Nobel Yayıncılık
ÖZTÜRK, B. (2002). “Sınıfta İstenmeyen Davranışların Önlenmesi ve Giderilmesi” Sınıf Yönetimi. (Editor: Emin Karip), Ankara:Pegem A Yayıncılık.
ÖZTÜRK, B. (2005).“Sınıfta İstenmeyen Davranışların Önlenmesi ve Giderilmesi”,Sınıf Yönetimi. (Editor: Emin Karip), Ankara:Pegem A Yayıncılık.
Sınıf İçerisinde Öğrenci Davranışlarına Etki Eden Etmenler 427
ŞENAY, K.(2011). İlköğretim Okulları Birinci Kademede Görevli Yönetici Ve Öğretmen Algılarına Göre İstenmeyen Öğrenci Davranışları ve Önleme Yöntemleri, Yüksek Lisans Tezi İstanbul.
ŞENTÜRK, H. ve ORAL, B. (2008). Türkiye’de Sınıf Yönetimi İle İlgili Yapılan Bazı Araştırmaların Değerlendirilmesi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 7 (26), 2-13.
ŞİŞMAN, M. & TURAN, S. (Ed). Sınıf Yönetimi içinde (s. 42-56), Ankara: Öğreti Yayınları
TAŞ, A. (2005). Sınıf Yönetimini Etkileyen Etenler. Etkili Sınıf Yönetimi. Ankara: AnıYayınları.
YENER, F. (2011) Sorunlu Öğrenci Davranışlarının Çözümünde Yönetici ve Öğretmenlerin Rol Model Davranışlarının Önemi Kocaeli Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi.
YİĞİT, B. (2005). Sınıfta Disiplin ve Öğrenci Davranışlarının Yönetimi. Sınıf Yönetimi (185–204), M. Şişman ve S. Turan (Ed.), Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com