Buradasınız

Ülkeler Arası CO2 Emisyonun Azaltılması Yönde Etkinlik Çalışması

An Empirical Work Oriented Towards Reduction of Intercountry Carbon Dioxide Emission

Journal Name:

Publication Year:

Author NameFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
Today, the fact that negative influences of the climate change have emerged proves the obligation of finding more effective methods in struggle against the climate change. Therefore, the countries have begun to develop international policies related to climate change in order to reduce the global warming. As a result of the, it has been seen that the key factor which causes to global warming is CO2. In this works, the control of the emission of CO2 is among the precautions that will be taken by the countries against the global warming. All over the world, demand for energy also has increased depending on the increasing population and booming industry. In this work, the efficiencies of the countries with regard to their quantities of CO2 emission have been evaluated by using output oriented CCR and BCC models of the techniques of data envelopment analysis. In the analysis, the output oriented model providing fixed alternating scale and variable return to scale under data envelopment analysis have been used .While the inputs of the model are forest areas (km2), the electricity quantity generated from fossil resources and renewable resources (kWh), the number of vehicle per kilometre, incomes per capita (US $) and the ratio of industry value added, only output variable concerning these (CO2 emission) is available. In conclusion, in both CCR and BCC models, Cyprus is the country scored the top efficiency point. Apart from that, Denmark, Bulgaria, Slovenia, India, Lithuania and Latvia are countries scored the top efficiency point according to just BCC model.
Abstract (Original Language): 
Yaşadığımız dönemde iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin ortaya çıkması, iklim değişikliği ile mücadelede daha etkin yöntemlerin bulunması zorunluluğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle, ülkeler küresel ısınmayı azaltmak için uluslar arası iklim değişikliği politikaları geliştirmeye başlamaktadırlar. Küresel ısınmaya neden olan temel etkenin CO2 olduğu yapılan çalışmalar sonucunda görülmektedir. Bu çalışmada, ülkelerin küresel ısınmaya karşı alacağı önlemler arasında CO2 emisyonlarının kontrolü yer almaktadır. Dünyada sürekli artan nüfus ve gelişen endüstriye bağlı olarak enerji ihtiyacı da artmaktadır. Bu çalışmada; veri zarflama analizi tekniklerinden çıktı yönlü CCR ve BCC modelleri kullanılarak, ülkelerin karbondioksit emisyonları miktarlarına göre etkinlikleri değerlendirilmiştir. Yapılan analizlerde veri zarflama analizi altında, sabit dönüşümlü ölçek ve ölçeğe göre değişken getiri sağlayan çıktı odaklı model kullanılmıştır. Modeldeki girdiler; orman alanları(km2), fosil kaynaklardan ve yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektrik miktarları (kWh), kilometre başına düşen araç sayıları, kişi başına düşen gelirleri (US $) ve sanayi katma değer oranları iken, bunlara ait tek çıktı değişkeni (CO2 emisyonu) mevcuttur. Sonuç olarak, CCR ve BCC modellerinin ikisinde de en yüksek etkinlik skoru veren ülke Kıbrıs’tır. Bunun dışında sadece BCC modeline göre en yüksek etkinlik skoru veren ülkeler Bulgaristan, Danimarka, Slovenya, Hindistan ve Litvanya ve Letonya’dır.
120
135

REFERENCES

References: 

Aslan, A. (2009). Kişi Başına Karbondioksit Emisyon Yakınsama Analizi: 1950-2004. Ege Akademik Bakış, 9(4), 1429.
Aslanoğlu S. Y., Köksal M. A. (2011). Elektrik Üretimine Bağlı Karbondioksit Emisyonunun Bölgesel Olarak Belirlenmesi Ve Uzun Dönem Tahmini. Hava Kirliliği Araştırmaları Dergisi, 19.
Aytaç D. (2011). Türkiye’de Enerji Etkinliğini Sağlama ve Çevresel Kirlenmeyi Engellemede Enerji Üzerindeki Zımni Vergi Oranlarının Etkisi. Maliye Dergisi Sayı 160, 392.
Banker R.D., Charnes A., Cooper W. W. (1984). Some Models For Estimating Technical And Scale İnefficiences İn Data Envelopment Analysis. Management Science, September 1078-1092.
Baysal, M. E ve ark. (2004). Veri Zarflama Analizi İle TCDD Limanlarında Bir Etkinlik Ölçümü Çalışması. Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. J. Fac. Eng. Arch. Gazi Üniv. Cilt 19, No 4, 438.
Çinar, S. (2011). Gelir Ve Co2 Emisyonu Ilişkisi: Panel Birim Kök Ve Eşbütünleşme Testi. Uludağ Üniv. Iktisadi Ve Idari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt/vol.XXX, Sayı/No, 71.
Deveci K. İ. (2003). Veri Zarflama Analizi’ndeki Ağırlık Kısıtlamalarının Belirlenmesinde Analitik Hiyerarşi Sürecinin Kullanımı. D.E.Ü.İ.İ.B.F.Dergisi Cilt:18 Sayı:2, 1.
Doğan, S (2005). Türkiye’nin Küresel İklim Değişiminde Rolü ve Önleyici Küresel Çabaya Katılım Girişimleri. C.U. İktisadi ve idari Bilimler Dergisi, Cilt 6, sayı 2, 58.
Ertem M. E., Akar G. (2008). Endüstri İçin Pratik Co2 Emisyonları (Fosil Yakıt Bazlı) Hesaplama Ve İzleme Yöntemleri. VII. Ulusal Temiz Enerji Sempozyumu, UTES, 111.
Ülkeler Arası CO2 Emisyonunun Azaltılması Yönde Etkinlik Çalışması
134
Golany, B ve Yu ,G. (1997). Theory and Methodology Estimating Returns to Scale in DEA. European Journal of Operational Research,103, 28-37.
Greene D. L. ve Schafer A. (2003). Reducing Greenhouse Gas Emissions From U.S. Transportation. 1 Oak Rıdge Natıonal Laboratory ;2 Massachusetts Instıtute Of Technology, 3.
Grubb M., Butler L. ve Feldman O. (2006). Analysis of the Relationship Between Growth in Carbon Dioxide Emissions and Growth in Income. 1. Associated Director of Policy, the UK Carbon Trust; Senior Research Associate, Department of Applied Economics, Cambridge University;Visiting Professor, Imperial College, London. 2. Department of Applied Economics, Cambridge University 3.David Simmonds Consultancy, Cambridge, 1.
Güneş, T. (2006). Bulanık Veri Zarflama Analizi. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 28 ve 34.
Hinchy M., Luan Ho Trieu L.H. ve Hanslow K. (1998). Technical Efficiency And Carbon Dioxide Emissions: An Analysis Of Production Data For 37 İndustries İn 30 Regions Of The World. Conference of Economists Economic Society of Australia University of Sydney, 1.
Kayalıdere, K ve Kargın, S. (2004). Çimento ve Tekstil Sektörlerinde Etkinlik Çalışması ve Veri Zarflama Analizi. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 6, sayı1, 203.
Keçek, G. (2010). Veri Zarflama Analizi Teori ve Uygulama Örneği. Ankara; 66.
Kotil E., Eryiğit M., Konur F. (2009). Türkiye Ve Avrupa Birliği’nde CO2 Emisyonu Ve Gelir İlişkisi. Ekonomik Yaklaşım, Cilt: 20, Sayı: 73, 55.
Oruç, K ve ark. (2009). Üniversitelerin Etkinlik Ölçümünde Bulanık Veri Zarflama Analizi Uygulaması. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 281.
Oruç, K. O. (2008). Veri Zarflama Analizi İle Bulanık Ortamda Etkinlik Ölçümleri Ve Üniversitelerde Bir Uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Yayınlanmış Doktora Tezi, 27.
Oruç, K ve ark. (2009). Üniversitelerin Etkinlik Ölçümünde Bulanık Veri Zarflama Analizi Uygulaması. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 281.
Özcan E. R. ve Kayman S. (2008). Enerji Tüketimindeki Değişimin Küresel Isınmaya Etkisi Ve ABD, AB Ülkeleri, Japonya, Çin Ve Türkiye Karşılaştırması: 1980-2004, 1.
Öztürk, M., Özek, N. ve Yüksel Y.E. (2010). Doğalgazdan Hidrojen Üretilmesi Ve Salınan Karbodioksitin Salınması. V (2), No.2, 2.
Aydın, Sayı 30, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
135
Tetik, S. (2003). İşletme Performansını Belirlemede Veri Zarflama Analizi. Celal Bayar Üniversitesi, Salihli Meslek Yüksekokulu, İşletme Bölümü Yönetim Ve Ekonomi Dergisi, Cilt 10, Sayı 2, 222.
Say, N.P., Yücel, M. (2006). Energy Consumption and CO2 Emission in Turkey: Emprical Analysis and Future Projection Based on Economic Growth. Energy Policy 34, 3870 ‐ 3786.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com