Buradasınız

İLKÖĞRETİMİ GELİŞTİRME ÇABALARI BAĞLAMINDA İLKÖĞRETİM MÜFETTİŞLERİNİN İLKÖĞRETİMİ DEĞERLENDİRMESİ

EVALUATION OF PRIMARY EDUCATION BY PRIMARY EDUCATION INSPECTORS WITHIN THE CONTEXT OF PRIMARY EDUCATION IMPROVEMENT EFFORTS

Journal Name:

Publication Year:

Author NameUniversity of AuthorFaculty of Author
Abstract (2. Language): 
The aim of this study is to find out the problems of primary education in terms of effectiveness teachers, administrators and administration in general, based on the evaluations of primary education inspectors; and to contribute to the improvement of teaching- learning process. To reach this aim, a questionnaire composed of fifty six items has been prepared and conducted on 113 primary school inspectors working in Istanbul. In data analysis, as a statistical technique, frequency and percentile distribution of the subject have been used. According to the obtained results, teachers and administrators are making an effort to improve teaching-learning process, but their efforts do not seen to be sufficient. Lack of resources and technology, economic insufficiency, problems in curriculum development and a lack of systematized evaluation have been elicited as areas in primary education that need improvement.
Abstract (Original Language): 
Bu çalışmanın amacı, ilköğretim müfettişlerinin görüşlerine göre, ilköğretimdeki öğretmen ve yöneticileri eğitim ve öğretim süreçleri, yönetsel etkililik açılarından değerlendirerek, eğitim ve öğretimi geliştirme çabalarına katkı sağlamaktır. Bu amaçla 56 maddelik bir anket hazırlanmış ve İstanbul'da görev yapan 113 ilköğretim müfettişine uygulanmıştır. Verilerin analizinde istatistiksel teknik olarak frekans ve yüzdelik kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; öğretmenlerin ve yöneticilerin eğitim ve öğretimi geliştirme çabası içinde oldukları, ancak bu çabaların yeterli olmadığı görülmüştür. Kaynak ve teknolojik yetersizlikler, mali sorunlar, program geliştirme sorunları ve sistematik değerlendirme eksiklikleri gibi sorunlar, ilköğretimin iyileştirilmesi gereken alanları olarak belirlenmiştir.
51
69

REFERENCES

References: 

AYDIN, A., (2005). Sınıf Yönetimi. Ankara,Tekağaç Eylül Yayıncılık,6.Baskı.
AY'DIN, M., (1991). Eğitim Yönetimi. Ankara, Hatipoğlu Yayınevi.
ATA, K. ( 2001) " Okul Müdürlerinin Çatışmaları Çözümleme Stratejilerine İlişkin Öğretmen Okul Müdürü ve Denetmen Algıları." Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, Sayı:25, s:21-35
BAKİOĞLU, A.,(1994): "Batı ülkelerinde Eğitimin Ana konusu: Etkin Okul, Etkin Müdür". Çağdaş Eğitim, Nisan, 1994, Yıl:19. Sayı:198
BAKİOĞLU, A.; HESAPÇIOĞLU, M.,(1997). "Düşünmeyi Öğretmekte Öğretmen ve Okul Yöneticisinin Rolü: Düşünmek", M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi,Yıl:1997,Sayı,:9.
BALCI, S. (1996). Stratejik Yönetim Hazırlık Planı. Çankırı. A.Ü. Çankırı Meslek Yüksek Okulu Yayınlanmamış Çalışma.
BAŞARAN, İ.E. (2004). Yönetimde İnsan İlişkileri. Ankara. Nobel Yayınları.
ÇALIK, C. ve Şehitoğlu, E.T. (2006). "Okul Müdürlerinin İnsan Kaynakları Yönetim İşlevlerini Yerine Getirebilme Yeterlikleri", Milli Eğitim, Bahar:2006, Sayı:170
ÇELİK,V. (1996). "Eğitim Örgütlerinde Örgütsel Kültür ve Kalite," Ulusal Kalite Kongresi, İstanbul,TÜSİAD- KALDER Yayınları, S:347-350
ÇETİN, K.,-Yılmaz,E.,(2001). " Kamu ve Eğitim Yönetiminde Kalite"2000 Yılında Türk Milli Eğitim Örgütü Ve Yönetimi Ulusal Sempozyumu, Ankara, Öğretmen Hüseyin Tekışık Eğitim Araştırma Geliştirme Vakfı Yayınları, No:4.
DÖNMEZER,B.(2002): "Müfettiş, Okul Müdürü ve Öğretmen Algılarına Göre İlköğretim Okulu Müdürlerinin Yeterlikleri", Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi,Yıl:8,Sayı:29, Kış:2002 .
DPT.(2001-2005): Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı, Ankara.
EARLEY, P.
(1998)
. School Improvement After Inspection? School and Lea Responses, London, Paul Chapman Publishing Ltd.
ERDEM, A., GÜRCAN, N., ERSOY,Y. (2006). "Ortaöğretimin Yeniden Yapılandırma Sürecinde Fizik Öğretmenlerinin Hizmet-İçi Eğitimi," Ankara,Ortaöğretimi Yeniden Yapılandırma sempozyumu. 20-22 Aralık 2004, Bildiriler, M.E.B.
67
HESAPÇIOĞLU, M.(1991). " Etkin Okul Araştırmaları". Eğitimde Nitelik Geliştirme. Eğitimde Arayışlar 1.Sempozyumu Bildiri Metinleri. İstanbul, Kültür Koleji Eğitim Araştırma Merkezi. Yay.
ENSARİ, H,.(1999). 21. Yüzyıl Okulları İçin Toplam Kalite Yönetimi, 2.Baskı, İstanbul, Sistem Yayıncılık.
ERDİL, O., ADNAN, K. (1999). "Toplam Kalite Yönetiminde Eğitim ve İnsan Faktörü,"Öneri, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:12, Yıl:5, Cilt:2.
GÖKÇE, E. (2004). "İlköğretimde Aktif Öğrenmenin Öğrenciler Üzerindeki Etkisi", X11. Eğitim Bilimleri Kongresi. Bildiriler, Ankara, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
HARRİS,A.; Chapman,C.
(2004)
. "Improving Schools in Difficult Contexts: Towards a Differantiated Approach", British Journal of Educational Studies , Vol.52, December,2004,pp:417-431.
KAPTAN,F.,- Korkmaz,H,. (2001).
"İlköğreti
m Okulu Öğretmenlerinin Fen Öğretimine Yönelik Yeterlik Düzeylerine İlişkin İlköğretim Müfettişlerinin ve Okul Yöneticilerinin Algıları". 2000 Yılında Türk Milli Eğitim Örgütü ve Yönetimi Ulusal Sempozyumu, Ankara, Öğretmen Hüseyin Tekışık Eğitim Araştırma Geliştirme Vakfı Yayınları No:4.
KART,H.,
Akgün
, H.S.,.(1998): "Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Sonrası Eğitimde Sürekli Kalite İyileştirme Çalışmaları". Yüksek Öğretimde Toplam Kalite Yönetimi Prensiplerinin Uygulanması, Ankara, Edit:Mithat Çoruh, Haberal Eğitim
Vakfı .
KÖKSAL, H.:(1998). Top lam Kalite Yönetimi. İstanbul, Dünya Yayınları.
M.E.B.(1999). Toplam Kalite Yönetimi Yönergesi, Kasım -2506
M.E.B. (2002). Okul Gelişim Modeli: Planlı Okul Gelişimi, Ankara, MEB. Yayınları.
NUMANOĞLU, G. (2001). Eğitimde "Toplam Kalite Yönetimi, A.Ü. Eğitim Bilimleri Dergisi, Yıl:2001, Cilt34, Sayı:1-2
ÖZCAN, K. C.,(1997): "Yüksek Öğretimde Kalite"Yüksek Öğretimde Sürekli Kalite İyileştirme.Ankara. Edit: Mithat Çoruh, Haberal Eğitim Vakfı,
ÖZDEN,Y.,.(1999): Eğitimde Dönüşüm. Eğitimde Yeni Değerler, Ankara, Pegem Yayıncılık, 2. Baskı
ÖZDEMİR,S.,(200). Eğitimde Örgütsel Yenileşme, Ankara, Pegem Yayıncılık.
SEMERCİ, N.&V.Çelik(2002): "İlköğretimde Problemler ve Çözüm Yolları", Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi,Yıl:8, Sayı:30, Bahar 2002.
68
SENEMOĞLU, N.,.(2001): "Öğrenci Görüşlerine Göre Öğretmen Yeterlikleri " 2000
Yılında Türk Milli Eğitim Örgütü ve Yönetimi Ulusal Sempozyumu, Ankara, Öğretmen Hüseyin Tekışık Eğitim Araştırma Geliştirme Vakfı Yayınları, No:4.
ŞİŞMAN, M,.(2002). Eğitimde Mükemmellik Arayışı. Ankara. Pegem Yayıncılık.
TAYMAZ, H.,(1982).Teftiş,Kavramlar, İlkeler, Yöntemler, Ankara, A.Ü.E F. Yayınları, No:113
TEMEL, A.,(1999). " Eğitimde Toplam Kalite Yönetimi." Milli Eğitim, (149), S: 48-50.
ÜSTÜNER, I.Ş., ve Diğerleri. (1996): " Meslek Yüksek Okulları Öğretiminde Standardizasyon. Kalite,Okul-Sektör İşbirliği veAntalya Örnek Çalışması."İstanbul, M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi 2. Ulusal Eğitim Sempozyumu Bildirileri.
VAROĞLU, K.,- Kaplama,V.,.(1997): "Öğrenim Kurumlarında Bir Toplam Kalite
Yönetimi Aracı Olarak Öğrenmeyi Öğrenme Modeli ve Öğrenen Organizasyona Geçiş Sorunları,"Ankara, Yüksek Öğretimde Sürekli Kalite İyileştirme. Edit: Mithat Çoruh. Haberal Eğitim Vakfı.
YILDIRIM, H. A.,(2002): " İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında TKY Uygulama
Modeli", Eğitimde Toplam Kalite Yönetimi, Ankara, Nobel Yayınları.

Thank you for copying data from http://www.arastirmax.com